Wednesday, August 4, 2010

Kontakt / silmside on koolituse vundament

Kőigepeal őpetatakse koera koolis, et ta oleks oma omanikuga kontaktne. Mis see kontakt siis on? Lühidalt tähendab see seda, et koer on kogu aeg valmis sinuga koostööks, ta jälgib sind, hoiab sinuga silmsidet, küsib kogu oma kehahoiakuga “Mida teeme?” – see kőik ongi kontakt. Loomulikult on kontakt ka palju enamat - see on koera ja omaniku vaheline side, kőrvaltvaatajale näib, et koer “näeb” ainult oma omanikku, miski muu ümbruses teda ei huvita.

Kontakti őpetamist alustatakse kutsikale kohe kui ta on kohanenud oma uue koduga. Kontakti saamise harjutusi alustataksegi “igavas” koduses őhkkonnas, nii on meil hőlpsam vőita koera tähelepanu. Kutsikad on oma loomuselt kontakti otsivad ja väga sotsiaalsed, seda omadust tuleks igati ära kasutada.

Kuidas alustada? Väga palju on igasuguseid harjutusi kontakti kinnistamiseks, toon siin näiteks vaid mőned lihtsamad, nõu saab küsida treeneri käest.

1) Kutsikat kiidatakse alati, kui ta sulle silma vaadab vői sinuga kontakti otsib, teda julgustatakse igati nii toimima. Kutsikale őpetatakse, et omanikule otsa vaatamine ja tema kuulamine on tore, seda peab omanik alati talle kinnitama.

2) Kutsikale peale koju saabumist mõned esimesed kuud võib toidu anna oma käest, nii, et võetakse toidukauss toiduga, toit kätte, nii kui kutsikas korraks silmi vaatab, nii antakse talle toit käest ära. Paari kuu pärast võib teha juba nii, et kauss on käes ja oodatakse, millal kutsikas silmi vaatab (luba küsib), siis pannakse kauss põrandale. Veel raskem variant on see, et kauss toiduga pannakse kohe põrandale, aga kutsikas ei tohi toidu puudutada ilma loata. Loa saamiseks peab ta ootama ja silmi vaatama.

3) Silmakontaktiharjutus, mida võib teha nii kodus, kui ka koolis. Koer istub ees. Vőta maius pihku ja lase koeral nuusida rusikat, tősta oma käsi õla kőrgusele ja kui koer kasvői hetkekski sulle otsa vaatab, anna maiust koheselt. Sama harjutust võib teha mänguasjaga. Nii kui koer silmi vaatab, nii annakse mänguasi ära.

4) Sama harjutust vőib varieerida nii, et paned koera nähes endale maiuse suhu ja kui ta siis sulle silma vaatab, “sülitad” maiuse talle preemiaks ja loomulikult kiidad.

5) Veel üks variant on see, et maius pannakse koera ja koerajuhi vahele. Nii kui kutsa silmi vaatab, nii talle lubatakse seda võtta.

6) Kui koer saab sellest aru ja hakkab sulle kohe silmakontakti pakkuma, on õige aeg seda pikendada. Nüüd teed nii: toit rusikas, käsi õla kõrgusel, nii kui koer silmi vaatab, nii selle asemel, et toidu kohe ära anda, hakkad kutsikaga räägima kui ilus, tark, armas ta on jne. Millest juttu on – pole oluline, oluline on see, et nii kui koer silmi vaatab, temaga räägitakse, nii kui pilk suunatakse muujale, nii jäetakse kohe vait. Kui koer uuesti silmi vaatab, uuesti räägitakse-kiidetakse ja siis antakse maius ära. Alguses kutsikas ei või silmi vaatama rohkem kui mõned sekundid, hiljem aga selle harjutuse abil kasvab tema oskus ja võime kontsentreeruda ülesande peal ja aeg võib kasvada kuni 15 min. Samas siis juba võib lisada selle harjutuse juurde segavaid faktoreid: muud koerad, lapsed, mänguasjad, sinu käed liiguvad (lehvivad), autod sõidavad jne.

7) Uus variant koera jaoks on see, et ta istub kõrval. Sellisel juhul toit/mänguasi on vasakus käes.

No comments:

Post a Comment